Prima pagină » România încheie primele cinci luni din 2025 cu un deficit bugetar de 3,39% din PIB

România încheie primele cinci luni din 2025 cu un deficit bugetar de 3,39% din PIB

România încheie primele cinci luni din 2025 cu un deficit bugetar de 3,39% din PIB
Fotografii: Shutterstock

România a ajuns la un deficit bugetar de 3,39% din PIB în primele cinci luni din 2025, în ușoară scădere față de aceeași perioadă a anului trecut, când se cifra la 3,41% din PIB.

În termeni nominali, deficitul a fost de 64,23 de miliarde lei, față de 60,10 de miliarde lei în perioada similară din 2024. Comparativ, după primele patru luni ale acestui an, deficitul era de 55,97 miliarde lei, echivalentul a 2,95% din PIB.

România are un deficit bugetar de 3,39% din PIB după cinci luni

România încheie primele cinci luni din 2025 cu un deficit bugetar de 3,39% din PIB

Veniturile totale ale statului s-au ridicat la 256 de miliarde de lei, marcând o creștere de 13,6% față de anul precedent. Acest avans a fost susținut de încasările mai mari din impozitele pe salarii și venituri, contribuții sociale, accize, dar și de fondurile europene. Ca pondere în PIB, veniturile totale s-au majorat cu 0,7 puncte procentuale, dintre care 0,5 pp la venituri curente și 0,2 pp la fonduri europene, transmite Puterea.ro.

Încasările din impozitul pe salarii și venit au fost de 25,71 miliarde lei, cu 21,7% mai mari decât în aceeași perioadă a anului trecut, influențate de creșterea încasărilor din impozitul pe dividende (+86,3%) și de eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din construcții, agricultură, industria alimentară și IT.

Contribuțiile de asigurări sociale au totalizat 87,17 miliarde lei (+11,5% an/an), sub ritmul de creștere al fondului de salarii, din cauza unui transfer mai mare către Pilonul II de pensii (9 miliarde lei față de 6,9 miliarde lei în 2024). În luna mai s-a observat însă o accelerare a încasărilor, stimulată de plățile aferente Declarației Unice (D212).

Impozitul pe profit a adus la buget 10,5 miliarde lei (+4,1%), iar încasările nete din TVA au fost de 48,99 miliarde lei (+2,3%), creștere explicată de avansul restituirilor (+8,4%) și de o bază comparativă ridicată. Veniturile din accize au însumat 18,51 miliarde lei (+17,1%), susținute în special de taxarea produselor din tutun (+19,3%) și a celor energetice (+16,8%).

La categoria venituri nefiscale, statul a colectat 21,01 miliarde lei (+19,3%), sumă ce include 1,6 miliarde lei recuperați sub formă de ajutoare de stat de la CFR Marfă. Rambursările de la Uniunea Europeană și donațiile au totalizat 21,98 miliarde lei (+32,8%).

Cheltuielile bugetare au depășit 320 miliarde lei, în creștere cu 12,2%

Pe partea de cheltuieli, bugetul general consolidat a însumat 320,23 miliarde lei în primele cinci luni din 2025, cu 12,2% mai mult față de aceeași perioadă din 2024. Raportat la PIB, ponderea cheltuielilor a crescut cu 0,7 puncte procentuale, ajungând la 16,9% din PIB, potrivit datelor publicate, vineri, de Ministerul Finanțelor.

Cheltuielile de personal s-au ridicat la 71,07 miliarde lei (+11,3%), reprezentând 3,8% din PIB. Cheltuielile pentru bunuri și servicii au fost de 38,3 miliarde lei (+0,8%), cu o creștere de 4,1% în bugetul sănătății pentru decontarea medicamentelor.

Dobânzile plătite pentru datoria publică au ajuns la 22,86 miliarde lei, în creștere cu 6,86 miliarde lei. Asistența socială a costat bugetul 106,21 miliarde lei (+15,2%), majorarea fiind determinată de recalcularea pensiilor conform Legii nr. 360/2023 și de compensarea facturilor pentru energie (1,7 miliarde lei în perioada ianuarie-mai).

Subvențiile au însumat 5,76 miliarde lei, direcționate în principal spre transportul de călători, agricultură și sprijin pentru plata energiei la consumatorii noncasnici (544,58 milioane lei). Alte cheltuieli, precum bursele pentru elevi și studenți, despăgubirile civile și sprijinul pentru culte, au însumat 7,73 miliarde lei.

Cheltuielile cu proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile s-au ridicat la 25,77 miliarde lei (+23,9% an/an), iar cheltuielile de investiții, care includ atât cheltuieli de capital cât și proiecte finanțate din surse interne și externe, au atins 40,57 miliarde lei (+7,33%).

Alte articole importante
Spațiul, cea mai noua frontieră pentru investiții
Spațiul, cea mai noua frontieră pentru investiții
Bogații planetei, comunitățile științifice și start-up-urile tehnologice își îndreaptă atenția – și, mai ales, banii – către o nouă destinație: spațiul cosmic. Investițiile nu se mai limitează la lansarea de rachete și sateliți, ci alimentează descoperiri revoluționare în spațiu. Tehnologiile spațiale joacă deja un rol tot mai important în prognoza climatică, planificarea dezastrelor, securitatea alimentară, […]
Avem nevoie de un euro puternic?
Avem nevoie de un euro puternic?
Creșterea monedei comune europene riscă să frâneze redresarea economică a zonei euro, în timp ce noi tensiuni comerciale se profilează la orizont, se arată într-o analiză Business Insider. „Cei care susțin un euro puternic ar trebui să fie mai prudenți în dorințele lor. O întărire prea bruscă a monedei unice europene ar putea sufoca tocmai acea […]
Locuri de muncă în declin: ADP raportează o pierdere de 33.000 de locuri de muncă în sectorul privat american în iunie
Locuri de muncă în declin: ADP raportează o pierdere de 33.000 de locuri de muncă în sectorul privat american în iunie
Sectorul privat din SUA a înregistrat o pierdere de 33.000 de locuri de muncă în luna iunie, potrivit raportului ADP. Așteptările indicau o creștere de 100.000 de joburi, iar această discrepanță majoră pune sub semnul întrebării reziliența reală a economiei americane. Investitorii par însă să ignore semnalul de alarmă, S&P 500 încheind luna pe teritoriu […]
Proiectul fiscal al lui Trump, modificat și aprobat cu o diferență minimă în Senatul american
Proiectul fiscal al lui Trump, modificat și aprobat cu o diferență minimă în Senatul american
Senatul SUA a aprobat cu o majoritate extrem de strânsă un proiect fiscal legislativ propus de Donald Trump, care implică un pachet de reduceri de taxe și cheltuieli. Această inițiativă va aduce schimbări majore în politica fiscală și socială americană, dar și o creștere semnificativă a datoriei naționale. Proiectul fiscal al lui Trump, adoptat cu […]
Vrei să lucrezi la OpenAI? Nu ai nevoie de doctorat – ce contează cu adevărat pentru a fi angajat de echipa din spatele ChatGPT VIDEO
Vrei să lucrezi la OpenAI? Nu ai nevoie de doctorat – ce contează cu adevărat pentru a fi angajat de echipa din spatele ChatGPT VIDEO
Dacă vrei să lucrezi la OpenAI, uită de diplomele de top sau de realizările academice. Potrivit liderilor companiei, pentru a lucra la ChatGPT nu ai nevoie de un doctorat, ci de ceva mult mai rar: curiozitate, inițiativă și dorința de a rezolva probleme pe cont propriu. Dacă vrei să lucrezi la OpenAI, curiozitateatea trebuie să […]
Premierul Ungariei oferă credite cu dobândă fixă de 3% pentru prima casă. Oportunitate sau strategie disperată?
Premierul Ungariei oferă credite cu dobândă fixă de 3% pentru prima casă. Oportunitate sau strategie disperată?
Viktor Orban lansează un program de credite subvenționate cu dobândă fixă de 3% pentru toți cetățenii care își cumpără prima locuință, indiferent de zona geografică. Anunțul vine într-un moment tensionat politic și economic, cu alegerile parlamentare la orizont și opoziția Tisza câștigând teren în sondaje. Orban oferă case cu dobândă fixă de 3%: visul locativ, […]
OSZAR »