Prima pagină » Revoluție în mobilitate: în China se va circula cu taxiuri zburătoare până în 2030

Revoluție în mobilitate: în China se va circula cu taxiuri zburătoare până în 2030

Revoluție în mobilitate: în China se va circula cu taxiuri zburătoare până în 2030

China se pregătește să devină lider global pe segmentul de taxiuri zburătoare, într-un moment în care marile metropole caută soluții rapide și durabile pentru mobilitatea urbană.

Potrivit unui oficial al producătorului chinez de drone pentru pasageri EHang Holdings, aceste vehicule aeriene ar putea deveni parte integrantă a transportului public începând cu următorii cinci ani.

eHang efectuează zboruri de test în două orașe din China

taxiuri zburătoare

Fotografii: Shutterstock

„Până în 2030, este foarte probabil ca în China să fie introduse servicii regulate de transport aerian pe rute fixe” a declarat Conor Yang, director financiar la EHang Holdings, într-un interviu acordat publicației South China Morning Post. „În orașele care dispun deja de infrastructura necesară, puncte de decolare și aterizare, ar putea apărea și servicii comerciale de taxi aerian”.

EHang, o companie care este listată pe Nasdaq și lider global în dezvoltarea aeronavelor electrice cu decolare și aterizare verticală (eVTOL), a devenit în martie, alături de partenerul său Hefei Heyi Aviation, prima companie din lume certificată de Administrația Aviației Civile din China (CAAC) pentru a opera drone autonome de pasageri.

În acest moment, compania chineză desfășoară zboruri de test în Guangzhou și Hefei, în vederea colectării de date necesare pentru lansarea oficială a serviciului comercial în cele două orașe până la finalul anului curent. Modelul omologat este EH216-S, un eVTOL cu două locuri, capabil să atingă o viteză maximă de 130 km/h și cu o autonomie de 30 km. Acesta este disponibil deja pe platforma Taobao la un preț de 2,39 milioane de yuani (cca. 331.000 de dolari).

Cererea internațională nu întârzie să apară. Conor Yang susține că EHang poartă discuții avansate cu autoritățile din Thailanda, după ce în noiembrie 2024 a avut loc primul zbor de pasageri cu un eVTOL în Bangkok. Compania asiatică vizează și alte piețe, precum Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Est și America Latină.

Ce planuri de expansiune au cei de la eHang

Pe fondul acestei expansiuni, China accelerează dezvoltarea așa-numitei „economii de joasă altitudine”, un segment dedicat zborurilor sub 1.000 de metri. Estimările oficiale indică o valoare de 1,5 trilioane de yuani în 2025 și 2,5 trilioane în 2035. Conform Alianței Chineze pentru Economia de Joasă Altitudine, până în 2030 ar putea exista 100.000 de eVTOL-uri active în această țară.

De asemenea, marile grupuri auto din China, precum FAW, Geely sau Xpeng au început să investească masiv în acest sector. EHang a încheiat în 2024 un parteneriat strategic cu compania de stat Changan Automobile pentru dezvoltarea, producția și comercializarea de eVTOL-uri.

În trimestrul actual, EHang va lansa o nouă versiune a aeronavei sale VT-30, denumită VT-35, care va avea autonomie extinsă și care va fi destinată zborurilor interurbane, peste golfuri sau în zone muntoase. De asemenea, compania lucrează împreună cu Gotion, un mare producător chinez de baterii, cu care a semnat un acord în 2023 pentru a introduce cel puțin două soluții noi de stocare a energiei, inclusiv sisteme de încărcare și baterii optimizate pentru eVTOL-uri.

Planurile EHang includ și extinderea capacității anuale de producție la 1.000 de unități până la sfârșitul anului, de la 300 în prezent. Yang a mai precizat că se ia în calcul și o listare pe o altă bursă internațională, pe lângă Nasdaq.

Alte articole importante
Adio vacanțe ieftine în Bulgaria. Cât vor trebui să plătească turiștii români în 2025?
Adio vacanțe ieftine în Bulgaria. Cât vor trebui să plătească turiștii români în 2025?
Vacanțele în Bulgaria vor fi mai scumpe în 2025 comparativ cu anii anteriori, după ce autoritățile din țara vecină au mărit TVA-ul aplicat serviciilor din restaurante la 20%. Asta înseamnă că pachetele all-inclusive în această țară vor fi mai costisitoare. De asemenea, turiștii se vor confrunta și cu o creștere semnificativă a taxelor de drum, […]
Financial Times: Noul președinte al României susține majorarea cheltuielilor NATO
Financial Times: Noul președinte al României susține majorarea cheltuielilor NATO
România va sprijini obiectivul NATO de creștere a cheltuielilor, chiar dacă țara trebuie să-și reducă propriul deficit bugetar record, scrie Fiancial Times citând o declarație a președintelui Nicușor Dan, pe care o consideră o tentativă de a reasigura partenerii străini și investitorii cu privire la orientarea pro-occidentală a țării. Victoria lui Dan în alegerile de […]
„Un an sabatic”: situația studenților români de la Harvard rămâne incertă. Ce spune ministrul Educației și Cercetării
„Un an sabatic”: situația studenților români de la Harvard rămâne incertă. Ce spune ministrul Educației și Cercetării
Interdicția impusă de administrația Trump privind accesul studenților străini la Universitatea Harvard a stârnit îngrijorare în rândul autorităților române. În contextul controversatei decizii, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) din România a reacționat public, exprimându-și sprijinul pentru tinerii români afectați de această situație și anunță demersuri diplomatice pentru protejarea drepturilor acestora. Ce spune MEC despre situația […]
Unde se plasează România în topul european al veniturilor. Câștigăm de trei ori mai puțin decât un cetățean german
Unde se plasează România în topul european al veniturilor. Câștigăm de trei ori mai puțin decât un cetățean german
Cifrele oficiale Eurostat arată că românii câștigă printre cele mai mici venituri nete din Europa, dar când vine vorba de puterea de cumpărare, reușesc să întreacă state mai bogate, inclusiv Portugalia și Cehia. România, la coada Europei după salarii: cum arată topul veniturilor nete În 2024, veniturile nete anuale din Uniunea Europeană au oscilat masiv, […]
România trebuie să reducă deficitul bugetar cu 1,7% din PIB. Ce riscă țara noastră?
România trebuie să reducă deficitul bugetar cu 1,7% din PIB. Ce riscă țara noastră?
România este obligată în 2025 să reducă deficitul bugetar cu 1,7% din PIB, echivalentul a aproximativ 23 de miliarde de lei, doar prin instrumente fiscale, fără artificii contabile sau reduceri temporare de cheltuieli. Această obligație derivă din angajamentele asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar neîndeplinirea ei poate atrage sancțiuni din partea […]
Un nou „membru al familiei”: robotul de companie de 20.000 de dolari, produs în China, va apărea pe piață în 2025
Tehnologie
Un nou „membru al familiei”: robotul de companie de 20.000 de dolari, produs în China, va apărea pe piață în 2025
Un nou val de tehnologie umanoidă vine direct din China și ar putea schimba pentru totdeauna viața de zi cu zi. Compania chineză UBTech plănuiește să lanseze în acest an un robot umanoid cu un preț de aproximativ 20.000 de dolari, destinat să devină un „membru al familiei”. Robotul care ar putea să devină membru […]
OSZAR »